Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

                                 ΤΟ  ΛΕΟΝΤΑΡΙ  ΘΕΣΠΙΩΝ - ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Το Λεοντάρι είναι μια μικρή κωμόπολη πάνω σε λόφο, με υψόμετρο περίπου 350 - 400 μ. περίπου.
Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Βοιωτίας. Έχει καλή ρυμοτομία, πράγμα σπάνιο για χωριό.
Η πλατεία του είναι στην κορυφή του λόφου και στο μέσον της πλατείας, βρίσκεται ο ιερός ναός του προφήτη Ηλία.
Η θέα από την πλατεία είναι εξαίσια.
Νοτινά βρίσκεται η πεδιάδα, στην οποία ήκμασαν οι αρχαίες Θεσπιές, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Βοιωτίας, πατρίδα των 700 ηρώων της μάχης των Θερμοπυλών (481 π. χ.) και της Φρύνης, η οποία θεωρείτο η ωραιότερη και πλουσιότερη εταίρα της αρχαιότητας.
Στο βάθος υψώνεται ο Κιθαιρώνας, γνωστός για τις νύμφες του Διονύσου, τις λεγόμενες ‘’Μαινάδες’’. Εκεί εγκαταλείφτηκε  ο Οιδίποδας από τους γονείς του, βασιλείς της Θήβας, γιατί σύμφωνα με τη ρήση του Μαντείου των Δελφών, θα σκότωνε τον πατέρα του και θα νυμφευόταν τη μητέρα του.
Από τον μύθο αυτό αρχίζει ο θηβαϊκός κύκλος, που ήταν η πρώτη πηγή της αρχαίας τραγικής ποίησης.
Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα βρίσκεται το χωριό Λεύκτρα.
Εκεί έγινε η περίφημη μάχη των Λεύκτρων (372 π.χ.). Είναι η πρώτη συντριπτική ήττα των Σπαρτιατών από τους Θηβαίους και αρχή της οριστικής παρακμής της Σπάρτης. Θριαμβευτής ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας.
Ανατολικότερα των Λεύκτρων, φαίνονται  οι Πλαταιές, γνωστές για τον θρίαμβο  των Ελλήνων εναντίον των Περσών (479 π.χ. Μάχη των Πλαταιών). Ανατολικά διακρίνεται μέρος των Θηβών.
Δυτικά και δίπλα από το χωριό, βρίσκεται η κωμόπολη Θεσπιές η οποία διαθέτει Μουσείο, Γυμνάσιο – Λύκειο και πνευματικό κέντρο.
Με πρωτοβουλία των θεσπιέων, αναγνωρίστηκε η θυσία των 700 προγόνων μας στις Θερμοπύλες.
Δυτικότερα υψώνεται ο Ελικώνας, γνωστός για τις Ελικωνιάδες Μούσες: Κλειώ, Μούσα της ιστορίας,  Ευτέρπη, της αυλητικής τέχνης, Θάλεια, της κωμωδίας, Μελπομένη, Μούσα της τραγωδίας Ερατώ,  του υμέναιου και του γάμου, άρα και της ερωτικής ποίησης. Τερψιχόρη,  της λυρικής ποίησης (ενώ πιο παλιά ήταν η Μούσα του χορού), Πολύμνια, της μιμικής, δηλαδή της παντομίμας, Ουρανία, της αστρονομίας, Καλλιόπη, της επικής ποίησης και των καλών τεχνών.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τους επικούς ποιητές τους ενέπνεαν ακόμη η Ουρανία και η Κλειώ. Οι 9 μούσες αποτελούν παγκόσμια σύμβολα.
Στις παρυφές του Ελικώνα βρίσκεται  η Κοιλάδα των Μουσών, αρχαίο θέατρο όπου και σήμερα γίνονται παραστάσεις. Στην περιοχή βρίσκονταν η αρχαία πόλη  Άσκρη,  πατρίδα του μεγάλου ποιητή Ησιόδου, πατέρα της διδακτικής ποίησης. Κοντά βρίσκεται η σημερινή κωμόπολη  Άσκρη.
Βόρεια φαίνεται η πεδιάδα της Κωπαΐδας, γνωστή λίμνη της αρχαιότητας, η οποία αποξηράνθηκε από τους Άγγλους το  1888-1892
( είχε αποξηρανθεί το 1350 π.χ. από τους Μινύες).
Βόρεια επίσης βρίσκεται και η κωμόπολη των 6000 κατοίκων, Βάγια. Στα Βάγια   εδρεύουν αστυνομία, συμβολαιογραφεία, τράπεζα ταχυδρομείο, δύο Σύλλογοι Γυναικών ,δύο Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Βορειοδυτικά βρίσκεται το Μαυρομμάτι,  το οποίο δεν φαίνεται λόγω υπερυψωμένου ενδιάμεσου λόφου και έχει 2500 κατοίκους.
Το Λεοντάρι διαθέτει Δανειστική Βιβλιοθήκη με την επωνυμία « Αθηνά Γλαυκώπις». Ως γνωστό η θεά Αθηνά ήταν θεά της σοφίας, η δε γλαυξ, υπήρξε σύμβολο της σοφίας. Για την βιβλιοθήκη εκτενέστερη αναφορά θα γίνει σε επόμενες σελίδες.
Διαθέτει Πνευματικό Κέντρο, υπό την εποπτεία  νέου δραστήριου εφημερίου, του πατρός Κων/νου Τόλη (πολιτικού μηχανικού), εφημερίδα «Το Πολυάνδριον» με εκδότη τον εκπαιδευτικό Νικόλαο Δημητρίου, πολιτιστικό σύλλογο «Των Απανταχού Λεονταριτών» με πρόεδρο την Παναγιώτα Μακρή και σύλλογο γυναικών με την επωνυμία «Εστία», με πρόεδρο την Αναστασία Τοπάλογλου - Γρίλλια. Πρόεδρος δε της κοινότητας – διαμερίσματος είναι ο δραστήριος νέος φιλόλογος Κυριάκος Λιάκος.
Η βιβλιοθήκη γίνεται πλέον και εκδοτικό κέντρο.
Με την επίσκεψη στο Λεοντάρι θα διαπιστώσετε ότι, ό,τι περιγράψαμε, θεωρείται το ελάχιστο απ’ όσα διαθέτει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου