Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ


Αλέξη Τσίπρα, είναι καιρός πλέον να αναδυθείς και να αναδειχτείς σε ηγέτη. Έχεις τη στόφα ηγέτη. Ελπίζω να έχεις και τα προσόντα. Μην κατατρύχεσαι και μην σπαταλιέσαι σε παρελθοντολογικές και μικροπολιτικές αδολεσχίες. Ήρθε η ώρα και σου δίδεται η ευκαιρία να σώσεις τη χώρα. Να σώσεις την αστική δημοκρατία. Η ιστορία έχει  καταδικάσει αμετάκλητα κάθε άλλη μορφή πολιτεύματος.
Γνωρίζεις καλά ότι μόνον μια ισότητα υπάρχει, η ισότητα των ευκαιριών.
Απαλλάξου από την υποσχεσιολογία κι από τις κόκκινες δήθεν γραμμές και διατήρησε την χώρα εντός του φυσιολογικού της χώρου, του ευρώ. Κάθε άλλη λύση θα επιφέρει συμφορές.
Θυμήσου τι έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1958. Όταν διαφώνησαν πολλά στελέχη του και τον εγκατέλειψαν. Δεν δίστασε να κάνει εκλογές να τις κερδίσει και να επιστρέψουν πάλι κοντά του σαν μετανοούσες Μαγδαληνές.
Θυμήσου τι έκανε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1874, όταν διαφώνησε με τον Γεώργιο. Τότε έγραψε τα περίφημα άρθρα ‘’Τις πταίει’’, για τα οποία φυλακίστηκε και στην συνέχεια ο Γεώργιος του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Θυμήσου τι έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1915 όταν διαφώνησε με τον Κωνσταντίνο για το θέμα της Καλλίπολης και παραιτήθη, παρά την απόλυτη πλειοψηφία που είχε και ο οποίος δεν δίστασε να δημιουργήσει 2η κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη.
Πρέπει να λυτρωθείς από τις εφηβικές σου ιδεοληψίες, από ιδεολογήματα που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από την ιστορία.
Σώσε την χώρα αυτή τη στιγμή με το να την διατηρήσεις στο ευρώ και δώσε την ευκαιρία σε όλους όσοι θέλουν να δημιουργήσουν.
Ο Μάο έλεγε: ‘’πρέπει να αφήσουμε όλα τα άνθη να ανθίσουν’’ (εκείνος δεν τα άφησε).
Στηρίξου στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Στην ιστορία δυο δρόμοι υπάρχουν. Ή  ιδιωτική πρωτοβουλία πλούτος και αδικία, ή προκρούστεια ισότητα, ισοπέδωση και φτώχεια, λέει ο Durant  στα συμπεράσματα της ιστορίας. Ο δε Ναπολέων έλεγε: ‘’Δεν φοβάμαι την ανώτερη τάξη, την πλουτοκρατία. Αυτή είναι πάνω απ’ την ηθική. Ούτε το λαό φοβάμαι γιατί είναι κάτω απ’ αυτήν. Φοβάμαι μόνον τη μεσαία τάξη που είναι μέσα στην ηθική’’.
Αν θέλεις να μείνεις στην ιστορία σαν 5ος ηγέτης, μετά τον Καποδίστρια, τον Τρικούπη, τον Βενιζέλο, τον Καραμανλή, αποφάσισε  και ενέργησε σαν ηγέτης χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Ο ηγέτης την παραίτηση την έχει στην τσέπη του.
Απαλλάξου από εκείνους που αντιστέκονται στο πεπρωμένο σου. Διαφορετικά θα μείνεις μια μικρή λησμονημένη παρένθεση στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
Η υποσχεσιολογία και η ψευδολογία έχουν κοντά πόδια. Απαλλάξου απ’ όλες τις μικρότητες της πολιτικής μας ζωής, που βασάνισαν και βασανίζουν αυτόν τον τόπο. Αυτός είναι ο δρόμος της μοίρας και του πεπρωμένου σου.
Ο ηγέτης δεν δεσμεύεται από υποσχέσεις και κόκκινες γραμμές. Δεσμεύεται μόνο από το συμφέρον της χώρας. Ο ηγέτης είναι προ πάντων ρεαλιστής, διότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.

                                                         Νικόλαος Κόλλιας

                                                            Δρ Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου