Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Πιστεύω ότι η Ευρώπη διαπράττει τραγικό λάθος με τη στάση της έναντι της Ρωσίας. Η Ουκρανία πρέπει να το αντιληφθούμε, ότι ανήκει στην επιρροή της Ρωσίας και δεν θα επιτρέψει η Ρωσία, να αισθάνεται την αναπνοή του ΝΑΤΟ δίπλα της. Ούτε η Ευρώπη έχει λόγους να έρθει σε αντίθεση με τη Ρωσία. Η πολιτική της απόσπασης της Ουκρανίας από την επιρροή της Ρωσίας και η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι ενδεχομένως στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Αμερικής, η οποία θέλει να παραμείνει ηγεμονίδα στον κόσμο και ο μόνος αντίπαλος στο προσεχές μέλλον θα είναι η Ρωσία.

Η Αμερική δεν φοβάται άλλη δύναμη, ούτε την Κίνα, η οποία λόγω του καθεστώτος δεν είναι σε θέση να αντιπαραταχθεί μέχρι πολέμου με την Αμερική. Η Ρωσία σε λίγα χρόνια θα είναι υπερδύναμη. Για το λόγο αυτό, η Αμερική θέλει να την περικυκλώσει με το να εντάξει στο ΝΑΤΟ όλες τις γειτονικές χώρες: Ουκρανία, Πολωνία, Βαλτικά κράτη κλπ. Εάν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα αρχίσει τον ξέφρενο εξοπλισμό της και βέβαια το ίδιο θα κάνει και η Αμερική, κι ενδεχομένως και η Ευρώπη προς μεγίστη χαρά των εμπόρων όπλων.

Η Ουκρανία, ενδεχομένως να παρασύρεται από εθνικιστικά στοιχεία και να εκδηλώνει μία αντιπαλότητα με τη Ρωσία. Υπάρχουν, πιθανώς, κατάλοιπα της πρώην ΕΣΣΔ. Όμως τα συμφέροντα της Ουκρανίας  βρίσκονται στην συμμαχία της με τη Ρωσία. Άλλωστε η Ρωσία δεν προσπάθησε να αποσπάσει την Κριμαία επί της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν φιλική προς τη Ρωσία. Είναι δυνατόν, προσωρινά, η Ρωσία να υποκύψει στην πίεση της Αμερικής και της Ευρώπης. Όμως θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα αρχίσει ο ψυχρός πόλεμος.

Ως γνωστόν, ο ψυχρός πόλεμος είναι προθάλαμος του γενικού πολέμου και η Ευρώπη πρέπει να το αποφύγει αυτό με κάθε θυσία. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δική της φωνή και να απογαλακτιστεί από την Αμερική, διατηρώντας, βεβαίως, τη φιλία και τη συνεργασία τους.
Η στάση αυτή της Ρωσίας δεν είναι μόνον του Πούτιν. Οποιοσδήποτε πρόεδρος της Ρωσίας θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να έρθει σε αντίθεση με τη Ρωσία. Απεναντίας, τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται με τη ρωσική φιλία. Πρέπει να βρει τρόπο να διαφοροποιήσει τη θέση της από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ανανήψει και θα μεταβάλει τη σημερινή της στάση. Πρέπει η Ευρώπη να διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία. Και θα ήταν πολύ σημαντικό η Ρωσία να γίνει κάποτε μέλος της Ε.Έ., πράγμα που θα το απέτρεπε με όλες της τις δυνάμεις η Αμερική. Η Ευρώπη, τότε, θα γινόταν παγκόσμια υπερδύναμη.


Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα ευρύτερης και πιο εμπεριστατωμένη μελέτης